De Stichting Oostduin is het niet eens met de argumenten van de Stichting Werkgroep Nassaubuurt tegen de kap van 28-30 bomen in Oostduin Arendsdorp. Volgens de stichting heeft de Werkgroep veel onjuiste argumenten aangevoerd tegen die kap.
De Stichting Oostduin is eigenaar van het grootste gedeelte van het landgoed Oostduin. De Stichting is opgericht nadat de Gravin van Bylandt na de oorlog het landgoed aan diverse kerkelijke instellingen had overgedaan en kreeg de taak het terrein te beheren in de geest van de gravin. In 1958 is het landgoed opengesteld voor het publiek. De gemeente voert het onderhoud uit.
Tuinhistorie
Met het plan voor ‘de tuin van Oostduin’ wil de Stichting een stuk van de tuinhistorie van het landgoed zichtbaar maken. De ‘Tuin’ is een ommuurd gedeelte binnen Oostduin-Arensdorp, waarvan de Stichting zelf het onderhoud uitvoert. Als deel van de restauratie van de tuinummer wil de Stichting een de 28-30 bomen laten kappen die zich buiten het ommuurde gedeelte bevinden en waarvoor de gemeente dus verantwoordelijk is.
De term ‘bomen’ schept volgens de Stichting Oostduin een onjuist beeld. Het zou gaan om 21 boompjes en heesters die niet ouder zijn dan zo’n 30 jaar: ‘overjarig opschof’ om in bosbouwtermen te spreken; ontstaan door achterstallig onderhoud. Slechts vier bomen hiervan zijn dikker dan 30 centimeter en daarvan is er één dood, en de andere drie zijn ‘in gevecht met de muur’. Ecologisch onderzoek zou volgens de Stichting uitwijzen dat de kap van deze heesters en bomen geen schade veroorzaakt.
Stichtingen in clinch over bomenkap in Oostduin-Arensdorp
30 October 2021, 10:47 uur
Den Haag & Regio